День Василя Стуса

Вшанування пам’яті Василя Стуса у школі українознавства ім. Василя Стуса в Чикаґо.

«Не забувай, що Бог дав тобі більше, ніж ти береш

… Тож крокуй до свого призначення з радістю і безоглядно».

                                                                                        Василь Стус 

 

 Як уже добре відомо, що культурно-просвітницька робота є частиною навчально-виховного процесу школи українознавства «Рідна школа» ім. В. Стуса в м. Чикаго.  Адже  наша школа, окрім того, що займається навчанням дітей, також забезпечує національне і духовне  виховання молоді, що є надважливим показником нашої  ідентичності. З цією метою, 12 січня у нашій школі було проведено навчально-виховний захід, присвячений 81-ій річниці з Дня народження Василя Стуса – великого письменника-шістдесятника, дисидента, борця за права і свободи громадян, Героя України (посмертно).

Відомо, що місяць січень є багатий на дні народження відомих людей. У січні ми також згадуємо про Василя Симоненка, Володимира Сосюру, Павла Тичину, Івана Огієнка, Агатангела Кримського. Позаяк, у 2014 році нашій школі було присвоєно ім»я легендарного Василя Стуса, було прийнято рішення щороку  проводити тематичні заходи з вшанування пам»яті цього нескореного  сина українського народу.

Про діяльність непересічної постаті українця, яким був В. Стус, про причини його трагічної долі, учням 9-10 – их класів розповідала директор школи п. Наталія Пономарьова. Водночас, пані Наталя представила чимало фактів з життя письменника, які тільки починаємо для себе відкривати. Пані Наталя також підкреслила, що Василь Стус був голосом українського народу. Він був один з небагатьох, хто не боявся говорити, коли усі мовчали. А свої вірші використовув, як зброю для викриття злочинної сутності комуністичного режиму. Незважаючи  на утиски та переслідування, В. Стус продовжував свою поетчну творчість й активну громадську діяльність, виступав на захист прав людини, проти свавілля й беззаконня тодішньої системи.

Вчитель української літератури, пані Люба Галатима підготувала відеопрезентацію  про життєвий і творчий шлях письменника. Пані Люба разом із учнями опрацьовували творчий доробок письменника. А як краще всього вшанувати поета і зрозуміти його велич? Ну звичайно, читаючи його вірші. Усі вірші В. Стуса є дуже глибокі, наповнені філософськими міркуваннями, насичені колоритною лексикою і фразеологізмами. Пані Люба порадила учням при прочитанні і вивченні віршів Стуса, для кращого їх розуміння і сприйняття послуговуватись «Словником поетичної мови Василя Стуса», де вміщено рідковживані слова та індивідуально-авторські новотвори.

Також ми мали унікальну можливість прослухати живий голос поета і його вірші у власному виконанні, а саме: «Безсонної ночі», «Не побиваюсь за минулим», «Осліпле листя», «Вчися чекати, друже». Учениця 10-го класу Леона Петрович представила вірш «Як добре те, що смерти не боюсь я».

Важливо зазначити, що ця зустріч для учнів старших класів була дуже важливою, адже вивчення творчості письменника  включено до обов»язкової шкільної програми. Під час заходу, учні мали змогу  задати питання, проаналізувати  і усвідомити, чому  Василь Стус завжди виносив на перший план інтереси своєї нації і свого народу, через що на довгий час опинився за гратами в Пермській тюрмі (Росія) для політичних в»язнів, де і помер за нез»ясованих обставин. Як писав сам В. Стус:» Митець потрібен своєму народові та й усьому світові тільки тоді, коли його творчість зливається з криком його нації». Ось саме тому, ми і вважаємо його гідним сином українського народу, яскравим прикладом для наслідування.

 

 

Директор школи українознавства

Ім. Василя Стуса в м.Чикаґо

Наталя Пономарьова

Новини

Comments are closed.