Візит Блаженнішого Святослава

10 листопада 2018 року до нашої школи завітав Блаженніший Святослав Шевчук – Голова української греко-католицької церкви. Учні нашої школи,  Вікторія Іванкевич, Александр  Боднар, Мілана Барна, Ангеліна Бакун, Павло Скоморох підготували вірші, привітання й урочисто вручили святковий коровай. Незабутню зустріч розпочали із спільної молитви, яку очолив Владика Венедикт. ,, Отче наш…‘‘ – благали разом усі присутні про його небесні ласки.

Як належить, виконавши державний гімн України, естафету перейняли талановиті ведучі, учні старших класів : Леонтина Петрович та Іванко Скоморох й запросили директора школи пані Наталю Пономарьову до привітального слова:

«Ваша Святосте,  нам дуже приємно бачити Вас у стінах «Рідної школи ім. Василя Стуса в м. Чикаго. Напевно невипадково, що ця зустріч відбувається саме в листопаді, адже у листопаді ми згадуємо про ті важливі і сакраментальні події, що мали місце у нашій історії протягом останніх сто років. У нашій школі учні дізнаються про Листопадовий Зрив, коли у Львові гордо замайорів український прапор, про створення ЗУНР, про Геноцид українського народу 1932-33 років, а також ми вшановуємо пам’ять Митрополита Андрея Шептицького – духовного провідника українців Галичини. Як відомо, що співпраця церкви і народу у Галичині вже від 1848 року принесла добрі плоди, бо  українське населення Галичини уже було свідомо  підготовлене боронити свою Свободу. І це, в першу чергу, велика заслуга українських греко-католицьких священників. Під проводом Митрополита Андрея Шептицького, українці зрозуміли, що тільки в згуртованності і єдності можна досягнути своїх патріотичних цілей в процесі націєтворення. Окрім цього, Андрей Шептицький завжди дбав про дітей і молодь, підтримував діяльність культурно-просвітницьких товариств таких як, «Просвіта» і «Рідна Школа». Ми є горді з того, що   продовжуємо цю почесну просвітницьку місію «Рідної Школи», уже тут, на такій далекій від України, Американській землі»

Учні усієї школи радо співали стрілецькі пісні, декламували патріотичні вірші.

Врешті-решт, настала довгоочікувана хвилина, коли до слова запросили Блаженнішого  Патріарха Святослава. В залі запанувала особлива тиша… Привітавшись,  Блаженніший Святослав розпочав свою промову з подяки . Справді,  як щиро він дякував вчителям,батькам і учням. Наголосив,  що нелегко бути вчителем суботньої школи, адже він особисто мав досвід цієї праці в Аргентині. Інтегруючись в американське суспільство, завдання вчителя навчити дітей завжди бути собою, навчатись усього нового, не цураючись свого рідного. Особливі слова вдячності лунали для батьків : ,, – Це прояв вашої найвищої батьківської любові й від імені церкви дозвольте вам подякувати ,,- продовжував він. Хто як не ви прикладаєте найбільше зусилля, щоб кожної суботи дітей привезти до школи, зробити домашнє завдання. І ви, і ми розуміємо, що ця інвестиція завжди окупиться!

А от медаль, за учнівський героїзм отримали учні ! Так щиро їм, мабуть, ще ніхто й ніколи  не завдячував. Блаженніший підкреслив важливість вміти ототожнювати себе із своєю культурою, мовою, історію. ,, Знання додаткової мови відрізняє вас посеред ваших американських друзів,,- наголосив Патріарх. ,, Не бійтеся бути особливими й мудрими, досягайте найвищих щаблів, будьте потіхою вашим батькам , вчителям і всій нашій церкві.

Родзинкою зустрічі, що втішала всіх нас особливим талантом співу – була Софія Фрейзер, яка з радістю погодилась поділитись своїм унікальним даром – писанням авторських пісень та їх виконанням . Здавалось, що тремтіли вікна, коли вона виконувала пісню про нашу Батьківщину  – ,, Вічно Жива‘‘.

Офіційна частина довгоочікуваної зустрічі закінчилась спільним виконанням ,,Боже великий єдиний …‘‘, але учні ніяк не хотіли відпускати своїх дорогих гостей.

Вишикувавшись  один за одним, почали задавати свої дитячі, щирі запитання .

Треба віддати належне терпеливості Блаженнішого  Патріарха, який дуже лагідно з посмішкою вислухав усіх і дав вичерпну відповідь кожному учневі. ( деталі у Facebook )

Ця унікальна зустріч у кожного із нас закарбувалась десь глибоко у серці. Скільки ще раз, протягом усього життя, ми будемо повертатися у ті щасливі хвилини  , які провели разом у товаристві Блаженнішого Патріарха Святослава.

Завдячуємо Богу за  все!

Gallery, Новини

Comments are closed.